Directiva UE

INCOMPETENŢĂ la Spitalul din Turda! Acuzaţii de malpraxis, directorul Vasile Grumaz caută vinovaţi, dar nu în ograda lui

De News Cluj
In News
11 august 2014
2 Comentarii
image_pdfimage_print

spital-turdaCaz deosebit de grav la Spitalul municipal Turda! Un caz scoate la iveală incompetenţa, lipsa de coordonare a medicilor şi lipsa de comunicare cu pacientul. Unde nu mai pui că doctorii în loc să îşi asume posibilele derapajele de care sunt acuzaţi, au tendinţa de a scoate ochii pacientului care se află în suferinţă.

Pe principiul „corb la corb nu-şi scoate ochii”, o anchetă ce deja a fost începută la spitalul cu pricina va scoate la iveală un singur rezultat: medicii nu sunt de vină.

Tupeul incredibil de care dă dovadă managerul Spitalului din Turda, Vasile Grumaz, nu mai are nevoie de niciun comentariu. Directorul acestei unităţi medicale îl găseşte vinovat, din start, pe pacient, deşi ancheta începută nu este încă la final. Nu numai pacienţii sunt de vină în viziunea lui Grumaz.

Publicaţia TurdaNews.net, publicaţie ce face parte din acelaşi trust de presă cu ziarul nostru, a relatat zilele trecute cazul unui pacient grav rănit, care a fost tratat cu nepăsare de medicii Spitalului Turda.

Jurnaliştii de la TurdaNews.net sunt acuzaţi de imparţialitate de către Vasile Grumaz. Motivul este că nu a fost sunat de jurnalişti pentru a i se cere un punct de vedere cu privire la situaţie. Vorbim de un punct de vedere pe care publicaţia nu era obligată să i-l dea, date fiind acuzaţiile şi rubrica la care a fost publicată ştirea, respectiv „ştirea cititorului”. În această rubrica răspunderea pentru conţinutul celor scrise aparţine exclusiv autorului.

Iată scrisoarea trimisă publicaţiei TurdaNews.net cu privire la modul în care a fost tratat un pacient aflat în agonie:

„Pacient de 56 de ani, cu traumatism cranio-cerebral deschis, cu rană adâncă la obraz, a fost dus prima dată la Spitalul Municipal Turda, Serviciul Urgenţă, marţi dimineaţă la ora 8:30.

I-au dat o anestezie locală, l-au cusut, i-au spus că e normal să îi mai curgă sânge, iar apoi l-au trimis acasă. Se ştia că pacientul suferă de hepatită C şi ciroză hepatică, având probleme serioase cu coagularea sângelui.

După masă, în jurul orei 17 am mers din nou la spital, deoarece sângele încă curgea cu abundenţă, însă doamnele/domnişoarele (dacă se pot numi aşa) ne-au spus că în afara faptului că l-au cusut nu se mai poate face nimic. După o scurtă ceartă şi sub ameninţarea faptului că voi transmite povestea mai departe, l-au poftit în cabinet, unde l-au pansat din nou şi i-au pus o soluţie pe baza de vitamina K, din câte ştiu eu, pentru coagulare.

A doua zi a revenit pentru pansat, iar mai apoi l-a examinat un medic chirurg şi i-au spus să se prezinte următoarea zi în jurul orei 13:30 pentru a-i schimba pansamentul. Următoarea zi s-a prezentat, dar nu i-au făcut absolut nimic, motivând că au dus ustensilele la sterilizat.

În această dimineaţă(n.r. vineri), în jurul orei 9.00 s-a prezentat din nou pentru a i se schimba pansamentul, dar nu era nimeni la Policlinică, aşa că s-a dus din nou la serviciul Urgenţă. Nici acolo nu s-a rezolvat nimic, iar mai apoi a fost abordat de dr. Rusu, care i-a spus să se intereseze de program că: „nici la Biserică nu se merge când vrei” şi să revină peste câteva ore să îi schimbe bandajul… Lucru care, să fim serioşi, cât durează? 5 minute? 10 minute? Acum este acasă, cu bandajul plin de sânge, deoarece nu i-a fost schimbat de 3 zile (de miercuri dimineaţă, iar astăzi e vineri), şi cu pericol de infecţie, deoarece persoanele în cauză şi pot să spun obligate să facă asta, au fost prea ocupate cu băutul cafelei.

Cum este posibil aşa ceva într-o ţară europeană, într-un oraş care se consideră civilizat?”, a scris cititoarea publicaţiei.

Dacă totul era în regulă la Spitalul din Turda, Grumaz putea trimite un comunicat de presă prin care să dezmintă cele scrise în articol. Dacă e să ne luăm după un proverb am putea spune că: „atunci când te ştii cu musca pe căciulă taci”.

Vasile Grumaz„Pacientul respectiv nu a depus o plângere la conducerea spitalului. Ziarul care a dat informaţia nu ne-a sunat să culeagă informaţii. Pacientul a fost primit în Compartimentul de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Turda şi i s-a recomandat internarea, dar a refuzat. A fost pansat şi a fost trimis acasă”, spune Vasile Grumaz, managerul Spitalului Turda. (foto)

Potrivit pacientului, nu i s-ar fi recomandat internarea, ba mai mult, după ce a plecat acasă sângerarea nu s-a oprit. A două zi, tot în regim de urgenţă, pacientul s-a dus la aceeaşi unitate unde fusese cu o zi înainte. Grumaz spune că nu mai avea ce să caute pacientul în Compartimentul de Primiri Urgenţe deoarece trebuia să meargă la o clinică pentru pansare. Reamintim, pacientul avea hemoragie după primul pansament pe care medicii i l-au pus.

„A doua zi a revenit, deşi i-a fost recomandat să meargă la policlinică. Medicii au respectat toate procedurile. Am demarat o anchetă internă să vedem ce s-a întâmplat”, a declarat pentru NewsCluj Vasile Grumaz, managerul Spitalului municipal Turda.

În luna aprilie a acestui an, primarul Turzii Tudor Ştefănie îl acuza pe Vasile Grumaz de incompetenţă. Ştefănie spunea că Grumaz este de vină pentru situaţia deplorabilă şi jalnică în care a ajuns Spitalul din Turda.

„Semnalul alunecării spitalului pe toboganul datoriilor l-a dat ministerul de resort, în anul 2011, când a dispus reducerea numărului de paturi la o serie de unităţi sanitare din ţară. Ştefănie a calificat ”drept o mare greşeală” trecerea Spitalului municipal Turda, că urmare a reducerii numărului de paturi, din categoria a III-a în categoria a IV-a. Din această cauza, sumele decontate de Casă de Asigurări de Sănătate au scăzut cu 25 la sută. Datoria spitalului a început să crească vertiginos, după ce s-au aplicat creşterile salariale prevăzute prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 19 din anul 2012, pentru personalul medical. Acoperirea creşterii salariilor costă spitalul turdean circa 1,5 miliarde de lei vechi, lunar. La escaladarea pragului datoriilor mai contribuie şi faptul că spitalul nu primeşte bani pentru toate serviciile medicale prestate. Astfel, potrivit cifrelor din raportul la care a făcut referire Ştefănie, deşi prin Spitalul municipal din Turda trec, lunar, circa 1200 de pacienţi, CAS plăteşte tratamente şi investigaţii medicale pentru 870 de pacienţi, în medie”, potrivit TurdaLive.

Medicii Spitalului Turda au fost acuzaţi, de mai multe ori, de-a lungul timpului, de malpraxis.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Da-ne un LIKE!
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Social PopUP by SumoMe
ziare ziare.org