EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

2.000 DE PERSOANE FAȚĂ DE CARE AU FOST DISPUSE MĂSURI PREVENTIVE, SUPRAVEGHEATE DE POLIȚIȘTI

De News Cluj
In Justiţie
18 martie 2014
0 Comentarii

Poliția Română a luat, în perioada 1 februarie — 14 martie, măsuri pentru supravegherea a aproape 2.000 de persoane față de care au fost dispuse măsuri preventive, în conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedură Penală. De asemenea, ca urmare a faptului că 7 persoane au încălcat obligațiile impuse, Poliția Română a sesizat instanța de judecată care a dispus înlocuirea măsurilor inițiale cu arestul preventiv.

arest_la_domiciliuReiterăm faptul că, măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligații în sarcina persoanelor fată de care au fost dispuse. Poliția verifică, periodic, modul în care aceștia își respectă obligațiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanța competentă.

În luna februarie și în prima parte a lunii martie, au fost desfășurate activități specifice față de 1.834 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 15 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauțiune și față de 116 de persoane pentru care s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

De asemenea, ca urmare a faptului că 7 persoane au încălcat obligatiile impuse pe durata măsurilor preventive, a fost sesizată instanța de judecată care a dispus înlocuirea măsurilor inițiale cu arestul preventiv.

Astfel, măsura arestului preventiv a fost dispusă fată de 5 persoane care au încălcat obligațiile dispuse pe durata controlului judiciar și față de 2 persoane care au încălcat obligațiile pe care instanța le stabilise pe durata arestului la domiciliu.

Într-unul din cazuri, întrucât un bărbat, din Satu Mare, pe numele căruia inițial s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, a încălcat obligațiile stabilite, a fost sesizată instanța care a dispus înlocuirea măsurii inițiale cu cea a arestului preventiv.

Un alt bărbat, din Bistrița — Năsăud, față de care s-a dispus măsura controlului judiciar a fost reținut pentru comiterea mai multor infracțiunii de furt calificat, fapte comise în perioada supravegherii judiciare.

Măsura inițială a controlului judiciar a fost înlocuită, cel în cauză fiind arestat preventiv pentru 30 de zile.

Un suspect din județul Arad a fost arestat preventiv a doua zi după ce instanța dispusese pe numele său măsura arestului la domiciliu, întrucât a fost depistat de organele de poliție încălcând obligația de a nu părăsi domiciliul.

Reamintim faptul că, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaționalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul IGPR, DGPMB și IPJ-uri, precum și compartimente de supraveghere judiciară la nivelul polițiilor municipale, altele decât cele reședință de județ.

Aproximativ 500 de polițiști își desfășoară, la nivel național, activitatea în cadrul acestor structuri.

De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române a fost dezvoltată o aplicație informatică pentru evidența acestora și a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor față de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel național, în mod unitar, a prevederilor legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org