EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

„Colorează-ţi viaţa altfel… fără droguri” Mesajul meu antidrog, la a IX-a ediţie!

De News Cluj
In Social
21 martie 2014
0 Comentarii

Aflat la cea de a XI-a ediție, concursul naţional „Mesajul meu antidrog” are drept scop prevenirea consumului de droguri prin implicarea elevilor în activităţi extraşcolare de petrecere a timpului liber, activităţi cu caracter cultural – artistic sau sportiv, sau care presupun dezvoltarea de creaţii personale, prin intermediul cărora să se promoveze un mesaj antidrog.

DSC01223Conceput a se desfăşura sub forma unei competiţii naţionale, acest concurs urmăreşte în acelaşi timp stimularea creativităţii artistice a tinerilor în diferite domenii – literar, creaţie film, fotofgrafie artistică, creare pagini web, arte vizuale etc., oferind astfel o motivaţie reală pentru a crea, dar şi un spaţiu de exprimare artistică. De asemenea, este vizată şi implicarea în mai mare măsură a copiilor şi a tinerilor în activităţi preventive, ca o alternativă sănătoasă la consumul de droguri.

Concursul are o fază judeţeană, în cadrul căreia se selectează, pentru fiecare secţiune şi categorie de vârstă, în parte, cele mai bune lucrări, care vor merge mai departe în faza naţională. Acestea sunt supuse apoi exigenţelor unei comisii de jurizare, formate din specialişti pe domeniul respectiv, în acest mod alegându-se cele mai bune creaţii la nivel naţional, care vor fi premiate la finalul competiţiei.

Tema concursului este: „Colorează-ţi viaţa altfel… fără droguri” şi are următoarele secţiuni:
– eseu literar (în limba română, maghiară, rromani);
– pagină web;
– film de scurt metraj, fotografie digitală, spot;
– arte vizuale;
– sport.

Localizare: unităţile din învăţământul preuniversitar (gimnaziu şi liceu) din judeţul Cluj
Durata concursului: martie – mai 2014
Scop: Menţinerea la un nivel scăzut a consumului de droguri (prevalenţa), reducerea cazurilor de
noi consumatori (incidenţa) în rândul populaţiei din învăţământul preuniversitar (gimnazial şi liceal).
Parteneri: ISJ Cluj şi DJST Cluj.
Obiectiv general: Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber.
Obiective specifice:
– Dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflate într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri;
– Creşterea influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi droguri.

Beneficiari direcţi:
Grup ţintă: elevi din învăţământul preuniversitar (gimnaziu şi liceu) din județul Cluj (atât din mediul urban cât şi din cel rural)
Beneficiari indirecţi:
– cadrele didactice, familia, prietenii;
– societatea în general.
Proiectul se va desfăşura pe următoarele secţiuni:
– pagină web;
– film scurt metraj, fotografie digitală, spot;
– eseu literar;
– arte vizuale;
– sport.
PAGINA WEB
Participanţii pot opta pentru oricare din tipurile de pagină web (pagină de instituţie tip A, pagină de prezentare a unui proiect de tip B, pagină de informare tip revistă tip C) evaluarea realizându-se global, premiile fiind distribuite pe două categorii: elevi de gimnaziu şi elevi de liceu, indiferent de tipul de pagină propus de concurent.
Criteriile de evaluare sunt:

– textele trebuie să fie clare, orientate către direcţiile indicate, organizate de aşa natură încât să ajute utilizatorul să găsească informaţia de care are nevoie cât mai repede în cadrul unei pagini. De asemenea, imaginile utilizate vor ajuta la scoaterea în evidenţă a ideilor subliniate de către text şi nu vor fi sub incidenţa legii de copyright;

DSC01144– structura site-ului trebuie să fie după principiul „3 click away”, din orice pagină, utilizatorul trebuind să ajungă la următoarea pagină dorită de el folosind maxim 3 link-uri.

– Imaginile folosite vor fi proporţionale cu dimensiunea elementului din site din care fac parte şi vor fi prelucrate pentru a asigura un raport calitate – dimensiune optimizat pentru viteza medie a conexiunilor internet din România;

– Pagina trebuie să transmită informaţii pozitive cu valoare educativă;

– Nu trebuie să conţină elemente agresive (cap de mort, cruci, schelete, seringi etc.);

– Să promoveze alternative la consumul de droguri (ex: vrei adrenalină, fă sport!);

– Să conţină elemente de identificare a elevului care a făcut lucrarea şi a cadrului didactic coordonator.

FILM SCURT METRAJ, SPOT ŞI FOTOGRAFIE DIGITALĂ ANTIDROG
Condiţii tehnice:
Film:
-sunt acceptate numai producţii de scurt metraj cu durata de 10 – 15 minute, circumscrise temei;
– filmele sunt creaţii originale, iar autorii sunt prezentaţi pe generic;
– nu se acceptă producţii care induc un mesaj verbal sau video violent.
Spot:
– sunt acceptate numai spoturi video originale, cu durata de 30 – 60 secunde, circumscrise temei;
– producţiile de film şi spot vor fi prezentate juriului pe CD sau DVD, inscripţionate cu numele producţiei, autorul, unitatea şcolară şi judeţul de provenienţă.
Fotografie digitală:
– vor fi prezentate numai lucrări originale, circumscrise temei. Lucrările vor fi inscripţionate cu nunele producţiei, autorul, unitatea şcolară şi judeţul de provenienţă. Lucrările se vor prezenta în format digital şi pe suport de hârtie cu dimensiunea 13×18 cm.

ESEU LITERAR
Condiţii de participare: Lucrările nu trebuie să depăşească 2 pagini, la 1,5 rânduri, cu caracter
de 12, pe suport de hârtie şi electronic (CD).
La evaluarea lucrărilor se vor avea în vedere următoarele criterii:
– încadrarea în cerinţe (tematică şi dimensiuni);
– promovarea mesajelor pozitive;
– originalitatea mesajului şi subiectului ales;
– acurateţea stilului, claritatea limbajului.
Lucrările elaborate de participanţii aparţinând minorităţilor vor fi în limba maternă şi vor fi traduse în limba română.

ARTE VIZUALE
Secţiuni:
– grafică: tuş, creion, graffitti, pix – format A3;
– pictură: acuarelă, tempera, guaşe, acrylic şi tehnică mixtă – format A3.
În lucrările ce se vor realiza de către participanţi, se vor promova mesaje pozitive, evitându-se pe cât posibil cruci, seringi, cranii, moartea cu coasa etc.

DSC01273SPORT (Această secţiune se va desfăşura doar la faza judeţeană):
Se organizează la disciplinele înscrise în calendarul competiţional sportiv şcolar.

În cadrul competiţiilor sportive şcolare pe diferite ramuri sportive, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj va colabora cu Direcţia Judeţenă pentru Sport şi Tineret Cluj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, pentru promovarea practicării sportului şi mişcării în aer liber, ca alternativă la consumul de droguri, vor susţine şi vor încuraja participarea elevilor şi studenţilor la competiţiile şi campionatele sportive locale destinate elevilor şi vor promova prin mijloace specifice mesaje antidrog, oferind câştigătorilor, în funcţie de posibilităţi diplome, plachete şi cupe.

La faza naţională vor fi promovate numai lucrările care au obţinut locul I, la fiecare secțiune din concurs pentru fiecare grupă de vârstă (locul I la gimnaziu şi locul I la liceu).

Page_1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org