EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

COMPARAŢIE – Cum ascunde I.P.J. Cluj informaţiile de interes public în faţa presei şi cum colaborează Poliţia cu presa din Bucureşti. Rămâi MUT !

De
In Mass Media
14 aprilie 2014
1 Comentariu

Zilnic angajaţii biroului de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj trimit ziarelor şi televiziunilor acreditate informaţii cu privire la acţiunile pe care le desfăşoară instituţia, însă nu de fiecare dată informaţiile sunt de un real interes pentru cititori.

INTERZIS

Infracţiunile rutiere minore şi constatările activităţilor poliţieneşti sunt cel mai des aruncate în faţa jurnaliştilor, informaţii ce nu reprezintă un interes pentru cititori, dar nici un mod de informare sau prevenire a infracţionalităţii la nivelul judeţului Cluj.

Aproape zilnic în comunicatele de presă sunt menţionate confiscări de material lemnos de maximum 10 m.c. , confiscări de flori, morcovi, varză şi salată din pieţele unde ţăranii îşi câştigă un ban de pâine, dar şi şoferi care sunt prinşi băuţi la volan sau constatări de autoturisme ce nu au actele în regulă. Informatiile transmise de IPJ Cluj nu îi ajută cu nimic pe cititori şi nu au un scop de prevenire a infracţionalităţii.

Evenimentele majore din care clujenii ar putea învaţa ce localuri pot fracventa în siguranţă sau zone ale oraşului unde infracţionalitatea este des întâlnită sunt rar menţionate în buletinele de presă. De cele mai multe ori aceste informaţii importante ajung la mâna jurnaliştilor „pe surse”. Sursele sunt alţi poliţişti care înţeleg cu adevărat că o anumită informaţie ar fi utilă opiniei publice şi are ca scop prevenţia. Nu de aceeaşi părere sunt şi colegii lor de la Biroul de presă.

Spre exemplu vă punem în oglindă situaţia zilei de luni, 14 aprilie 2014.

În comunicatul de presă din data de 14.04.2014, IPJ Cluj consideră că e mai important să comunice confiscarea a doi m.c. de lemn în detrimentul unui scandal petrecut la Clubul My Way, acolo unde sâmbătă noaptea mai mulţi tineri s-au bătut. Abia după ce presa a aflat de incidentul cu bătaia de la My Way şi jurnaliştii au contactat Biroul de presă al IPJ Cluj, angajaţii de acolo „şi-au adus aminte” de eveniment şi au făcut precizări.

Situaţia relatată de poliţişti şi considerată de interes public: 

„La data de 13 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Comunală Măguri-Răcătău au depistat doi bărbaţi în vârstă de 29, respectiv 46 de ani, din comună, în timp ce transportau, cu autoutilitare, cantitatea de aproximativ 2 m.c., respectiv 4 m.c., fără a poseda documente de provenienţă.
Bărbaţii au fost sancţionaţi contraventional conform prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar aproximativ 6 m.c. material lemnos au fost confiscaţi”, se arată într-un comunicat de presă plin de laude şi merite pentru descoperirile „uriaşe” făcute de agenţi.

Situaţia aflată de jurnalişti pe surse, confirmată ulterior de IPJ Cluj, dar nemenţionată în buletinul de presă:

„La data de 13.04.2014., în jurul orei 02.40, un bărbat de 28 de ani din Cluj Napoca a sesizat poliţia reclamând că ar fi fost agresat în incita unui local public din centrul oraşului. Poliţiştii au identificat şi cealaltă persoană care ar fi implicată , iar bărbatul de 28 de ani a primit îndrumări legale. Până la acest moment nu a fost formulată o plângere penală cu privire la aspectele sesizate” , a declarat pentru NewsCluj.ro Simona Virci, purătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, asta după ce presa a aflat de incidentul pe care Biroul de presă a considerat că nu trebuie mediatizat.

CUM COLABOREAZĂ PRESA CU POLIŢIA CAPITALEI 

Presa din Bucureşti este foarte bine informată de angajaţii biroului de presă a Poliţiei Capitalei. Astfel prin intermediul unui serviciu jurnaliştii acreditaţi instituţiei sunt anunţaţi prin SMS , în timpul programului de muncă poliţienească, de evenimente în curs de desfăşurare cum ar fi accidente rutiere grave sau percheziţii ori alte evenimente.

După terminarea programului de muncă, pe timp de noapte, purtătorii de cuvânt dau SMS-uri reporterilor ce lucrează de noapte, de pe telefoanele de serviciu. Astfel încât mass media din Bucuresti are acces la informaţii în timp real. La Cluj Napoca, de cele mai multe ori jurnaliştii află în mod oficial de la Poliţie a doua sau a treia zi despre evenimentele care au avut loc.

„Noi la nivelul Poliţiei Capitalei avem un protocol cu presa prin care jurnaliştii acreditaţi instituţiei noastre sunt anunţaţi prin SMS de producerea unui eveniment sau pentru mediatizarea unui eveniment în curs de desfăşurare şi exemple ar fi percheziţii, acţiuni poliţieneşti sau accidente rutiere. După terminarea programului la Biroul de presă purtătorii de cuvânt dau mesaje jurnaliştilor care muncesc pe turele de noapte de pe telefoanele de serviciu şi aşa mass media este anunţată în timp real de evenimentele aflate în desfăşurare. Dorim să oferim jurnaliştilor informaţie de calitate, nu cantitate” , au precizat pentru NewsCluj.ro, reprezentanţi D.G.P.M.B

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org