EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Cristian — Sever Oană: „Şase femei mor zilnic în România de cancer de col uterin”

De News Cluj
In News
30 aprilie 2014
0 Comentarii

cancer de col uterinCancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, însă România este în continuare fruntașă atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu această boală, a declarat marți într-o conferință de presă medicul primar Cristian-Sever Oană.

Potrivit acestuia, țări europene precum Elveția sau Belgia au ales prevenția și au implementat programe naționale de vaccinare încă din 2006, Australia, Portugalia și Germania din anul 2007, Danemarca din anul 2008, iar Statele Unite oferă vaccinul gratuit și băieților, începând din anul 2009.

„Medicii de familie susțin, în continuare, programele de informare și conștientizare a populației, însă implicarea autorităților este vitală în implementarea efectivă a acestor programe de prevenție”, a afirmat dr. Cristian — Sever Oană, citat de Agerpres.

La rândul său, președintele Societății Naționale pentru Medicina Familiei Rodica Tănăsescu a declarat că vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă anul trecut în Calendarul de Imunizări, ca și vaccinare opțională, gratuită, pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani, cu dată efectivă de începere 1 octombrie 2013.

„Odată cu anunțarea acestui program de imunizare, SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât și în rândul părinților, tocmai din dorința de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar 2 luni de la începerea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinților. Acest lucru ne demonstrează faptul că pericolele bolii sunt conștientizate de un număr din ce în ce mai mare de părinți, că avantajele vaccinării sunt evidente pentru aceștia și că există cerere, ceea ce ne motivează să continuăm munca noastră. Avem nevoie de o implicare activă a autorităților din sănătate și educație, astfel încât să reușim să facem acest program funcțional. În caz contrar, cancerul de col uterin va ucide, în continuare, în România”, a spus Tănăsescu pentru sursa citata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org