EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

EXCLUSIV-Percheziţii la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea! Suspectaţi de furt, corupţie şi tăinuire sunt chiar şefii muzeului

De News Cluj
In News
10 iunie 2014
8 Comentarii

Percheziţii la Muzeul Octavian Goga din Ciucea! Suspectaţi de furt, corupţie şi tăinuire sunt chiar şefii muzeuluiMai multe percheziţii au făcut poliţiştii la Muzeul „Octavian Goga” din judeţul Cluj. Oamenii legii au indicii şi dovezi că administratorul muzeului fura  combustibilul destinat încălzirii monumentului istoric şi îl comercializa  pe sume de nimic. Poliţiştii au ridicat la percheziţii înscrisuri şi au luat la puricat tot muzeul pentru a găsi probe. Au şi găsit! O instalaţie improvizată au descoprit anchetatorii şi se presupune că era folosită la furtul de motorină, dar şi documente care probează infracţiunile suspectate de oamenii legii.

Percheziţiile făcute de angajaţii poliţiei din Crasna, judeţul Sălaj, au venit în urma unei autosesizări. Mai exact oamenii legii au aflat că doi bărbaţi din Valcău de Jos şi Sâg comercializau combustibil de la ei de acasă. Bişniţarii nu au putut prezenta acte de provenienţă ale combustibilului şi le-au spus oamenilor legii de unde au motorina.

Prinşi la „înghesuială” de poliţişti, cei doi bărbaţi din judeţul Sălaj l-au indicat pe Cătălin Diaconescu drept vânzător al motorinei, pe care ei o revindeau din curţile proprii.

Cătălin Diaconescu este administratorul Muzeului „Octavian Goga”din comuna clujeană Ciucea, judeţul Cluj. Potrivit unor surse din Poliţia Sălaj, el este cel care sustrăgea motorina destinată încălzirii muzeului, printr-o instalaţie improvizată, iar mai apoi o vindea clienţilor fideli din judeţul Sălaj, dar şi altor persoane.

Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au declarat pentru NewsCluj.ro că administratorul Muzeului „Octavian Goga” este suspectat de corupţie şi furt, acuzaţia de tăinuire revenind celor doi bărbaţi care cumpărau motorina instituţiei istorice.

În urma percheziţiilor făcute de poliţiştii din Crasna la domiciliul bărbaţilor din Sălaj, au fost confiscate 3 tone de motorină, pentru care vânzătorii de ocazie nu au putut prezenta documente justificative de provenienţă.

„Noi ne-am autosesizat după ce am aflat că doi bărbaţi comercializează combustibil de la propriile domicilii. Au fost efectuate mai multe percheziţii, atât la casele celor doi bărbaţi, dar şi la sediul Muzeului „Octavian Goga”,din Ciucea, plus alte percheziţii domiciliare la persoane suspectate că ar avea o implicare în furtul de motorină. În urma percheziţiilor s-a procedat la ridicarea a 3.000 de litri de motorină pentru care cei doi nu au putut prezenta documente justificative de provenienţă”. a declarat pentru NewsCluj.ro Tincuţa Domuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sălaj.

Percheziţiile făcute de poliţiştii din Crasna l-au vizat în primul rând pe Cătălin Diaconescu, administratorul Muzeului „Octavin Goga”. Diaconescu este suspectat de furt şi corupţie, potrivit prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, cu toate că nu s-a dispus încă începerea urmăririi penale împotriva lui.

„În momentul de faţă avem începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de <<tăinuire>>. Este începută urmărirea penală pentru faptă, nu şi pentru persoane. Deocamdată dosarul se află în cercetare şi există suspiciuni de furt şi corupţie. Dosarul are cinci volume şi va dura puţin instrumentarea. Avem toate documentele necesare probării sau neprobarii suspiciunilor de furt şi corupţie”, a declarat pentru NewsCluj.ro Crin Bologa, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Într-o cerere trimisă de NewsCluj.ro conducerii Muzeului „Octavian Goga”, s-a solicitat comunicarea cantităţilor de combustibil şi sumele cheltuite pentru achiziţionarea acestuia.

Reprezentanţii muzeului au răspuns solicitării noastre, iar din informațiile primite se poate vedea cum în fiecare an cantitatea de combustibil achiziţionată de Muzeul „Octavian Goga” este tot mai mare. Cu toate acestea, directorul muzeului, Aurel But se plânge că sumele alocate achiziţionării de combustibil sunt insuficiente.

„Pentru încălzirea muzeului au fost alocate următoarele sume:
– 2010 – 93.238 lei; 2011 – 94.635 lei; 2012 – 154.816 lei; 2013 – 169.371 lei.
2. Pentru achiziţiile de combustibili pentru centrală termică a muzeului (achiziţii efectuate în SEAP) s-au cheltuit integral aceste sume în anul 2010 achiziţionându-se 19.500 litrii; 2011 – 16.428 litrii; 2012 – 23761 litrii; 2013 – 28397 litrii”, se arată în răspunsul trimis de Muzeul „Octavian Goga”, publicaţiei noastre.

Potrivit unor angajaţi ai muzeului vizat de anchetatori, căldura pe timp de iarnă lipseşte cu desăvârşire din încăperile casei memoriale ale lui „Octavian Goga”, dar şi din încăperile complexului. Angajaţii susţin că motorina este vândută „pe sub mână”. Totodată angajaţii se plâng de frig pe timp de iarnă.

Aurel But, directorul Muzeului „Octavian Goga” răspunde acuzaţiilor aduse de angajaţii pe care îi are în subordine.

„Referitor la plângerea făcută de angajaţii muzeului că iarna lucrează în frig vă răspundem următoarele: în anii 2010 şi 2011 au fost alocate sume ce au acoperit jumătate din necesarul de combustibil pentru încălzirea celor cinci clădiri ale muzeului, respectiv Castelul, Casa Albă, Casa Ady Endre, Anexa A şi Anexa B., iar în anii 2012 şi 2013 s-au alocat 75 – 80% din necesar.

Menţionăm că datorită neizolarii termice a celor cinci clădiri şi a vechimii de aproape 100 de ani a celor aproximativ 200 de uşi şi geamuri, nu se poate obţine în condiţiile date confort termic în perioada de iarnă, ci doar o temperatură în jur de 15 grade celsius. Birourile au sobe care funcţionează în sezonul rece, asigurând confort termic în spaţiile unde angajaţii petrec cea mai mare parte din timpul de lucru”, potrivit conducerii Muzeului „Octavian Goga”.

Conducerea muzeului recunoaşte că au fost efectuate mai multe percheziţii la muzeu, dar şi la locuinţa administratorului Cătălin Diaconescu.

„Percheziţiile poliţiştilor au vizat combustibilul pentru centrala termică, efectuându-se verificări la centrală, rezervoarele de combustibil şi documentele de achiziţie şi consumuri. Poliţia din Crasna l-a verificat şi pe administratorul muzeului, care avea în gestiune depozitul de combustibil şi centrala termică pentru că din lipsa personalului din cauza blocării posturilor nu am avut muncitor fochist în toată această perioadă”, se arată în răspunsul Muzeului „Octavian Goga, trimis către NewsCluj.ro

Dosarul de la Muzeul „Octavian Goga” a fost înaintat de poliţiştii de la Crasna la Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleul Silvaniei, ulterior, din cauza suspiciunilor de corupţie, dosarul a fost declinat procurorilor Pachetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org