EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

FOTO – Pădurea de la Ciucea se vrea rasă de pe suprafaţa pământului. Cine are interese ?

De News Cluj
In Social
25 februarie 2014
0 Comentarii

Sute de metri cubi de lemn sunt tăiaţi în fiecare zi, în pădurile din comuna clujeană Ciucea. Hoţii rad de pe suprafaţa pământului hectare întregi de pădure şi asta fără să intereseze pe cineva. La nivel naţional, Clujul este pe locul I la tăieri ilegale, chiar şi aşa, cei care ar trebui să ţină defrişările sub control sunt rar întâlniţi în teren pentru ca cei care taie să nu fie deranjaţi.

padure_ciuceaNimeni nu ştie cât s-a tăiat din pădurea din comuna clujeană Ciucea, nici măcar primarul Radu Abrudan. Nu există o statistică care să arate ce suprafeţe de pădure a avut comuna în trecut şi cât are în prezent. În luna aprilie, la nivel naţional se va finaliza o inventariere a pădurilor însă până atunci orice tăiere de arbori este intrzisa de lege. La Ciucea situaţia este cât se poate de diferită. Aici se taie de dimineaţă până seara iar transportul lemnelor nemarcate şi neînsoţite de acte se face chiar şi pe timpul zilei. Poliţiştii, pădurarii şi ocoalele silvice din zonă sunt în cârdăşie şi nu văd ce se întâmplă chiar sub nasul lor sau nu vor să vadă. Ba mai mult, sunt acuzaţii de luare de mită şi fals în acte, făcute de reprezentaţii statului care ar trebui să aibă grijă de pădurile noastre.

Legea 46/2008 din Codul Silvic – singura lege care prevede infracţiunile silvice spune că pe timpul inventarierii pădurilor, stadiul în care ne aflăm acum, să se taie numai în momentul în care există un Act de Punere în Valoare (APV) care are un număr unic pe ţară, emis electronic, dat din programul SUMAL reglementat cu H.G. 996/2008 şi ordinele de ministru 583 ŞI 584/2008.

În aceste condiţii, nu se conoaste la nivelul judeţului Cluj, numărul de APV-uri emise pentru tăieri. Această lege spune că pentru orice arbor tăiat, fie şi din grădina proprie, pe timp de inventariere este nevoie de acest Act de Punere în Valoare, în caz contrar, se aplică legea. Ulterior inventarierii, padurile urmeaza sa fie luate in paza de ocoalele silvice.

Pana in luna aprilie, atunci cand cineva va trebui sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare arbore taiat, se defriseaza la greu. Ramane o intrebare fara raspuns in multe situatii. Cine are interese sa profite de timpul ramas ?

Imaginile au fost realizate in padurea de pe raza localitatii Vanatori, din comuna clujeana Ciucea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org