EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

„Hashtag” și „selfie”, cuvinte noi în dicționarul Le Petit Robert

De News Cluj
In IT
26 mai 2014
0 Comentarii

imageResizeDicționarul Le Petit Robert are în noua sa ediție circa 150 de cuvinte noi, dintre care unele provin din limbajul specific noilor tehnologii – „hashtag”, „selfie” și altele, scrie joi cotidianul Le Parisien citat de Agerpres.

Au existat ‘600 de pretendenți la intrarea în paginile noului dicționar, iar un sfert au fost acceptați în noua ediție care va apărea pe 28 mai’, arată cotidianul. ‘Este o alegere foarte dificilă’, spune lingvistul Alain Rey, consilier editorial pentru dicționarul Robert.

Limbajul specific noilor tehnologii câștigă teren, constată ziarul. Au apărut astfel cuvinte ca ‘hashtag’ (cuvânt cheie precedat de semnul diez, care arată categoria tematică, facilitând căutarea de comentarii pe internet) și ‘selfie’ (autoportret digital, realizat în general cu un smartphone și postat pe rețelele de socializare).

Nu ar mai trebui să se vorbească de anglicisme sau americanisme, ci de ‘californisme’, întrucât cea mai mare parte a cuvintelor nou introduse în dicționar provine de pe coasta de vest a Statelor Unite, îndeosebi din Silicon Valley, explică expertul, care ironizează de asemenea și termenul ‘cyberattaque’ (atact cibernetic — act de piratare informatică pe internet).

În noua ediție a dicționarului se regăsesc cuvinte din limbajul cotidian, care trimit la noi obiceiuri de consum, deplasare și divertisment în Franța. Odată cu răspândirea țigării electronice, a apărut în Robert seria de cuvinte ‘vapoter’ (a fuma o țigară electronică), ‘vapotage’ și ‘vapoteur’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org