EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Mergi la mare? Trebuie să ştii că vei avea surprize din partea vremii!

De News Cluj
In Mediu
7 mai 2014
0 Comentarii

mareVremea este din ce în ce mai ciudată. După o toamnă ploioasă, o iarnă blândă, dar cu un cod roşu de viscol în premieră, primăvara s-a dovedit, la Constanţa, capricioasă şi destul de rece. A plouat des şi norii şi-au făcut de cap.

În timp ce precipitaţiile sunt mană cerească pentru agricultură, agenţii economici din turism se uită îngrijoraţi pe prognoze, scrie cugetliber.ro, potrivit romaniatv.net

Meteorologii ne asigură însă că vom avea o vară normală, chiar dacă este posibil ca să mai apară şi fenomene meteorologice extreme. Deocamdată, până spre sfârşitul săptămânii, vom avea zile însorite şi fără precipitaţii. Temperaturile încep să crească, dar, de vineri, apar câteva semne de instabilitate şi chiar precipitaţii.

„Pentru săptămâna viitoare se anunţă o probabilitate de ploi în fiecare zi. Vom avea şi perioade cu soare, dimineţi cu soare şi după-amiezi cu averse. Concomitent însă cu această instabilitate vor creşte şi temperaturile”, a declarat directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, Dumitru Marius Coţofan.

Potrivit acestuia, valorile termice minime se vor situa între 10 şi 14 grade Celsius, iar cele maxime între 20 şi 22 de grade. Ulterior, tendinţa este de încălzire atât la Constanţa, cât şi în restul Dobrogei.

Fenomene extreme, violente şi chiar tornade

Dacă în luna mai avem valori termice normale pentru această perioadă a anului, din iunie temperaturile vor creşte simţitor şi, conform prognozei, se vor situa peste cele normale, cu medii de peste 19-21 de grade Celsius. În acelaşi timp, precipitaţiile vor scădea şi vor fi sub valorile medii anuale de 30-60 de litri. Şi în iulie se aşteaptă valori ridicate, cu medii peste 21, 22 de grade, cât este normal, şi precipitaţii sub 25-55 de litri.

Meteorologii nu exclud nici apariţia unor situaţii ciudate, aşa cum am avut din ce în ce mai des în ultima vreme.

„Fenomenele extreme se vor manifesta din ce în ce mai violent. Raportările internaţionale prevăd că fenomenele meteo-rologice vor avea o manifestare din ce în ce mai puternică şi vor apărea din ce în ce mai mult. Vom avea cantităţi mari de precipitaţii într-un timp foarte scurt, urmate de perioade de secetă. De asemenea, vom avea şi temperaturi extreme, mult peste valorile normale. Asta înseamnă lipsa precipitaţiilor şi secetă. Poate să fie şi o săptămână de secetă, cu temperaturi caniculare, după care o zi sau două de ploi sau să plouă într-o zi foarte tare, ceea ce însă nu rezolvă problema secetei. De asemenea, din cauza diferenţelor de temperatură, este posibil să apară, din ce în ce mai des şi aceste trombe, aşa zise tornade. Acestea sunt destul de puţin cunoscute la noi în regiune, tocmai de aceea am început să ne documentăm şi să le studiem îndeaproape”, a explicat directorul Centrului de Meteorologie Dobrogea pentru sursa ciatata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org