EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Traian Băsescu: Parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit

De News Cluj
In Internaţional
25 martie 2014
0 Comentarii

Traian_BasescuTrimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Traian Băsescu a afirmat marți că parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit și a susținut că „zâmbind politic și spre Est și în Asia”, creăm „confuzie prin atitudine.”

„Abordările mele tradiționale sunt neschimbate. Evenimentele confirmă îngrijorările mele de la început de mandat și că parteneriatul cu SUA este de neînlocuit pentru securitatea națională și oricine încearcă să se împrăștie în diverse direcții, zâmbind politic și spre Est și în Asia… Sigur, putem face afaceri cu toată lumea, dar securitatea noastră ține de parteneriatul strategic cu SUA sau, dacă vreți, de apartenența la NATO și în interiorul NATO, de parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA, care nu îmbracă doar securitatea militară, ci și aspectele dezvoltării economiei românești. Numai că acum ajungem să ne încurcăm, vrem cu China, vrem cu SUA, creăm confuzie prin atitudine”, a spus șeful statului într-o declarație de presă susținută cu ocazia Summitului Securității Nucleare care se desfășoară luni și marți la Haga, citat de Agerpres.

Băsescu a afirmat că se îndoiește că SUA nu pot dezvolta un program IT sau de telefonie în România.

„De ce vrem să ne vulnerabilizăm, mi-e greu să înțeleg”, a adăugat Băsescu.

El și-a exprimat speranța că vocea și consecvența sa vor domina aprecierile cu privire la România, chiar dacă au apărut și alte opțiuni.

„Consecvența în acțiune a României sper să ne lase pe această axă fixată de mulți ani”, a completat președintele.

Șeful statului a arătat că a avut discuții cu privire la situația din Ucraina cu președintele SUA, Barak Obama, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, dar și cu alți oficiali precum Herman van Rompuy și Jose Manuel Barroso.

De asemenea, Băsescu a menționat că a avut o convorbire telefonică cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, care l-a ajutat să consolideze concluzia discuției cu Obama.

sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org