EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE

Windows XP rămâne fără protecție în fața hackerilor începând de marți

De News Cluj
In IT
6 aprilie 2014
0 Comentarii

windows-xpUtilizatorii fostului sistem de operare Windows XP al Microsoft vor fi nevoiți începând de marți să se apere singuri împotriva atacurilor cibernetice, relatează AFP.

La 8 aprilie, gigantul american de software va suspenda suportul tehnic și update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcționează în continuare cu XP, pentru a se consacra versiunilor mai recente de Windows.

Mai exact, Microsoft va înceta să acopere vulnerabilitățile fostului său sistem de operare pe care hackerii le-ar putea exploata pentru a pătrunde în calculatoarele utilizatorilor, lăsându-i pe aceștia din urmă la mila piraților informatici.

În pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcționează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimările din sector.

„Acestea pot aparține unor servicii de poliție, bănci, birouri juridice și restaurante”, subliniază Christopher Pogue, director al Trustwave, o firmă cu sediul în SUA care ajută companiile să lupte împotriva criminalității cibernetice.

„Gândiți-vă la orice firmă, aceasta folosește probabil XP. Aș spune că toată lumea se confruntă cu același pericol”, adaugă el.

Pirații informatici au descoperit probabil deja noi mijloace de a pătrunde în calculatoarele care folosesc în continuare Windows XP, însă ar putea aștepta până marți pentru a lansa atacuri cibernetice în contextul în care Microsoft nu va mai acționa pentru a le bloca.

„Vorbim de milioane de sisteme informatice care vor înceta să mai primească obișnuitele update-uri de securitate”, subliniază Pogue. „Aceasta stârnește, evident, un sentiment de panică din cauza noilor vulnerabilități pe care le va provoca această situație”, adaugă el, citat de Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ziare ziare.org